Intenzivnija kontrola banaka

Bez autora
Aug 22 2012

Uz kontinuirano praćenje finansijskog stanja i pokazatelja svih banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, Narodna banka Srbije (NBS) će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima postoji određeni nivo kreditnog rizika i u kojima struktura vlasništva može da izazove probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara.Kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, pre svega sa aspekta identifikacije i procene rizika kojima se banke izlažu, obuhvata i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja od strane banke i po tom osnovu izdvojene posebne rezerve za procenjene gubitke, što posredno utiče na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke.

Intenzivnija kontrola banakaUz kontinuirano praćenje finansijskog stanja i pokazatelja svih banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, Narodna banka Srbije (NBS) će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima postoji određeni nivo kreditnog rizika i u kojima struktura vlasništva može da izazove probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara, saopšteno je danas iz ove institucije.

U saopštenju NBS je navedeno da kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, pre svega sa aspekta identifikacije i procene rizika kojima se banke izlažu, obuhvata i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja od strane banke i po tom osnovu izdvojene  posebne rezerve za procenjene gubitke, što posredno utiče na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke.

Budući da je sagledavanjem strukture akcionara kod određenog broja banaka primećeno znatno učešće kastodi računa, NBS je Privrednoj banci a.d. Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, Jubmes i AIK banci uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Cilj je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama.

Neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta upravljanja rizicima NBS započela je u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom periodu u znatnoj meri koristila državnu pomoć.

NBS je ukazala i na odgovornost svih drugih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, upravnih i izvršnih odbora banaka i akcionara, ali i eksternih revizora, koji potvrđuju da li finansijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su urađeni po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik